Student-assistenten Nederlands in de wereld

Wist je dat een Nederlandse of Vlaamse student die in het buitenland een studie volgt daarnaast ook kan helpen bij het onderwijs Nederlands aan een afdeling Nederlands ter plaatse? Daar willen studenten jouw moedertaal studeren.

Wanneer kan ik student-assistent worden?

  • Als je in het bezit bent van een door de Taalunie erkende beurs (zoals een Erasmus Mundus beurs, een Fullbright beurs of een Erasmus beurs) om mee in het buitenland te gaan studeren. Kijk hier naar onze criteria voor een erkende beurs.
  • Je enthousiast bent voor het Nederlands en je beschikt over goede talige en communicatieve kwaliteiten en je zit in het tweede of derde jaar van je universitaire studie of hoger.
  • Je wilt andere studenten graag helpen met hun studie van jouw moedertaal.
  • Je kent de taal van het gastland in voldoende mate.

Dan kun je jezelf aanmelden als student-assistent.

Wist je dat er in zo'n 40 landen in de wereld studenten Nederlands studeren aan een universiteit? Dat doen ze aan ruim 130 verschillende afdelingen verspreid over de wereld. Om buitenlandse studenten Nederlands in hun eigen land een handje bij hun studie te helpen, biedt de Nederlandse Taalunie aan afdelingen Nederlands in het buitenland de mogelijkheid om een student-assistent Nederlands in te zetten.

Waar kan ik student-assistent worden?

Bij welke afdelingen kun je als student-assistent aan de slag? De lijst vind je hier. Je vindt daar ook meer informatie over de afdelingen zelf, wie er doceren, welk leermateriaal ze gebruiken, enz. Deze lijst is niet volledig. Staat jouw buitenlandse afdeling Nederlands nog niet op de lijst? Laat het ons dan even weten.

Wat doet een student-assistent?

Niet alleen leer je als student-assistent hoe het allemaal in zijn werk gaat in zo'n afdeling, je doet ook een hoop ervaring op die je later van pas kan komen. Je helpt andere studenten op weg met hun Nederlands. Dat is boeiend en het levert ook een kleine vergoeding op. Het algemene takenpakket vind je hier.

Krijg ik mijn onkosten vergoed?

De Nederlandse Taalunie biedt student-assistenten een onkostenvergoeding. Je mag door de afdeling Nederlands 4 uur per week worden ingezet voor een periode van maximaal 24 weken. De vergoeding kan oplopen tot € 864,- bij een volledig student-assistentschap van 24 weken. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met het hieronder vermelde e-mailadres.

Is het student-assistentschap een stage?

Nee, de lestaken en de toelage van de Taalunie aan de student-assistenten staan volledig los van de opdrachten en van jouw beurs. Het student-assistentschap kan dus niet beschouwd worden als stage en komt niet in aanmerking voor studiepunten. Het is een interessante ervaring en je ontvangt voor je inzet een kleine onkostenvergoeding. Verder is het student-assistentschap voor je c.v. een mooie aanvulling.

Hoe word ik student-assistent?

Heb je alles doorgelezen en ben je geïnteresseerd? Dan kun je jezelf kandidaat stellen bij de contactpersoon van de afdeling Nederlands waar je graag als student-assistent zou willen werken. Geef zoveel mogelijk informatie door over jezelf, over je motivatie om als student-assistent te werken en voeg eventueel een aanbeveling van je promotor/prof. bij.
Hoe meer informatie je doorgeeft, hoe beter de docenten je kunnen inschatten. Vergeet niet op te geven waar ze je gemakkelijk kunnen bereiken. De afdelingen Nederlands geven aan de Taalunie door wie ze geselecteerd hebben. Vervolgens ontvang je bericht van ons.

Meer informatie
Heb je nog vragen? Mail dan naar aanvraagfinanciering@taalunie.org.

                                                            Informatie voor de afdelingen>>