Seminarium didactiek, taal en cultuur

Taalunie Docentencursus NVT en Neerlandistiek: Seminarium didactiek, taal en cultuur
  • Thema: een intensieve introductie of opfrissing in didactiek Nederlands als Vreemde Taal
  • Periode:
    - individueel digitaal voortraject: 30 april tot en met 14 juni 2019
    - twee cursusweken in Amsterdam en Leuven: 8 tot en met 19 juli
       2019 (aankomst en verwelkoming 7 juli, vertrek 20 juli)
    - individueel digitaal natraject: 19 tot en met 28 juli 2019
  • Plaats: Amsterdam en Leuven
  • Doelgroep: Het seminarium is in de eerste plaats bedoeld:

- voor docenten Nederlands aan partnerdocentschappen van de Taalunie aan
   universiteiten en hogescholen buiten het Nederlandstalige gebied (zie lijst)
   van wie het Nederlands niet de moedertaal is;
- en voor docenten Nederlands uit het hoger middelbaar onderwijs uit de
   grensgebieden (de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noord-Rijnland-Westfalen,
   de departementen Nord en Pas-de-Calais in Noord-Frankrijk en de Franstalige en
   Duitstalige gemeenschap in België) en de Caraïben van wie het Nederlands niet
   de moedertaal is.

Beschrijving

Het voortraject
De cursusweken in Amsterdam en Leuven worden voorafgegaan door een individueel digitaal voortraject. Tijdens het voortraject lezen de deelnemers een boek, formuleren zij vragen voor de auteur, vullen zij een vragenlijst in over de eigen lespraktijk en maken zij een selectie uit een aantal digitale hulpmiddelen waarmee zij tijdens de cursus willen kennismaken.

De cursusweken
De cursus vindt plaats in Amsterdam (de eerste week) en Leuven (de tweede week) en wordt inhoudelijk mede vormgegeven door het Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) van de Universiteit van Amsterdam en het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) van de KU Leuven. Beide instituten hebben een grote expertise in taakgericht taal leren, doceren en evalueren. Christine van Baalen is de cursusleider. Het programma biedt docenten een intensieve introductie of opfrissing in didactiek Nederlands als vreemde taal. Hierbij is het vertrekpunt de eigen lespraktijk. Het programma bestaat uit interactieve workshops. Daarnaast ontwikkelen de deelnemers gezamenlijk korte lesonderdelen die in de groep uitgevoerd worden. Peer teaching en peer feedback zijn een belangrijk onderdeel van de cursus. De rode draad is steeds het optimaliseren van het eigen didactisch handelen. In de cursus wordt ook aandacht geschonken aan culturele aspecten van Nederland en Vlaanderen, waarbij we minder bekende culturele, geschiedkundige en maatschappelijke facetten belichten. Op die manier kunnen de deelnemers hun kennis en expertise als docent Nederlands als vreemde taal vergroten.

Het natraject
Het Seminarium wordt afgesloten met een individueel digitaal natraject. De deelnemers ontwikkelen een eigen les of onderdeel van een les, ze geven peer feedback en aan de hand van een vragenlijst evalueren ze het Seminarium. Met het ontwikkelen van een eigen les of onderdeel van een les tonen de deelnemers aan dat zij de didactische uitgangspunten die tijdens de cursusweken behandeld zijn, kunnen toepassen in de eigen lespraktijk.
Na een succesvolle deelname aan alle onderdelen van het Seminarium, ontvangen de deelnemers een digitaal certificaat van deelname.

Inhoud en doelstellingen

In de cursus staat de eigen onderwijspraktijk centraal. Hierbij komen vragen aan bod als ‘Wat wil ik als docent bereiken? Hoe wil ik mijn taalonderwijs vormgeven? Welke invloed heb ik als docent op het leren van mijn studenten en leerlingen van een vreemde taal? Hoe kan ik op effectieve en efficiënte wijze de voortgang van het leren toetsen? Hoe leren mijn studenten en leerlingen eigenlijk een vreemde taal en hoe verwerven ze bepaalde competenties?’ Daarbij is het seminarium de uitgelezen cursus om de eigen taalvaardigheid in het Nederlands verder aan te scherpen. De opgedane kennis en de vergroting van de eigen vaardigheden kunnen meteen ingezet worden in de eigen onderwijspraktijk. Peer teaching, netwerkleren, kennisoverdracht en workshops zijn o.m. de werkvormen in het seminarium.

Doelgroep

Het Seminarium didactiek, taal en cultuur is bedoeld voor docenten die hun eerste stappen zetten in de didactiek van het Nederlands als vreemde taal en het Nederlands niet als moedertaal hebben.

Docenten die de basisprincipes van de didactiek, taal en cultuur van het Nederlands als vreemde taal willen opfrissen of zich er echt in willen verdiepen, kunnen zich inschrijven voor de Verdiepingscursus.

Docenten die zich willen verdiepen in een welbepaald aspect van de neerlandistiek en aan onderzoek doen, kunnen terecht in de cursus Nascholingscursus voor docent-onderzoekers NVT en Neerlandistiek.

Kosten en vergoedingen

De kosten voor de cursus en huisvesting worden gefinancierd door de Taalunie. Ook het openings- en slotdiner, de koffiepauzes en lunches worden gefinancierd door de Taalunie. Eventuele afwijkingen van het standaard aangeboden menu worden door de deelnemers zelf geregeld en bekostigd. Ook de kosten voor de reis, de reisverzekering, het visum,  en de maaltijden ’s avonds komen voor rekening van de deelnemer.

Aan alle deelnemers uit alle regio’s waar Erasmus+ geldt, willen we vragen via de instructies bij deze links een reiskostenvergoeding aan te vragen:

https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/opportunities/individuals/staff-training/higher-education_en

https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/opportunities/school-education-0_en

In uitzonderingsgevallen kan de Taalunie de reiskosten vergoeden van deelnemers die afkomstig zijn uit Midden-Europa (Comenius-landen) en Oost-Europa (DOEN-landen) als hun reiskosten niet kunnen worden vergoed via Erasmus+. Wie geselecteerd wordt, ontvangt daarover later meer uitleg.

Contact

Voor meer informatie en vragen over de cursus kunt u contact opnemen met Christine van Baalen, de cursusleider: p.c.vanbaalen@uva.nl.

Inschrijving

Uiterste inschrijving: 31 maart 2019 (uitgesteld tot 30 april)
Regels:
1) Als ik toegelaten word tot de cursus, dan kan ik ten laatste op 15 april  2019 annuleren. Na 15 april betaal ik een tegemoetkoming voor administratieve kosten van 200 euro.
2) Ik volg de volledige cursus. Ik voer dus de opdrachten van het voor- en natraject uit en ik neem vanaf de eerste dag deel aan de cursusweken in Amsterdam en Leuven en ik blijf tot en met de laatste dag. Ik houd mij aan alle bovenvermelde deadlines.
3) Tijdens de docentencursus volg ik alle lessen, gastlezingen, excursies en sociale activiteiten die in het programma staan.
4) Wanneer ik een maaltijd of sociale activiteit annuleer, vergoed ik de werkelijke onkosten die deze annulering met zich meebrengt.
5) Ik begrijp dat deelname aan het Seminarium en het verblijf in Amsterdam en Leuven een didactische functie hebben en dat derden (zoals mijn partner) niet kunnen meekomen.
6) Ik verklaar dat ik nu een baan als docent Nederlands heb en ik ga ervan uit dat ik die minstens volgend jaar ook nog zal hebben.
7) Ik begrijp dat de meeste verplaatsingen (van en naar de cursuslocatie, de sociale activiteiten e.d.) te voet gebeuren.

Hier vindt u de link naar het <inschrijvingsformulier>.

Algemene informatie

Voor algemene vragen over de Taalunie Docentencursussen kunt u terecht bij Ingrid Degraeve: idegraeve@taalunie.org