Begrijpend lezen en leesmotivatie

Begrijpend lezen is cruciaal voor het verwerken van informatie en het verwerven van kennis. Het is een noodzakelijke competentie om tot leren te komen en om succesvol deel te nemen aan onze 21ste-eeuwse gedigitaliseerde samenleving. Nationale en internationale onderzoeken geven reden tot zorg over het niveau van begrijpend lezen van Vlaamse en Nederlandse leerlingen.

Taalraad Begrijpend Lezen

Het Comité van Ministers van de Taalunie richtte daarom een Taalraad Begrijpend Lezen op en vroeg de Taalraad aanbevelingen te doen om het niveau van begrijpend lezen van Vlaamse en Nederlandse basisschoolleerlingen te verhogen. De Taalraad Begrijpend Lezen bestaat uit Nederlandse en Vlaamse experts op het gebied van begrijpend lezen, leesmotivatie en het basisonderwijs.

Lees meer over de Taalraad Begrijpend Lezen Path 4 Created with Sketch.

Kernthema’s voor effectief leesonderwijs

De Taalraad stelde vijf kernthema’s vast waaraan scholen moeten werken om leerlingen naar een hoger niveau van begrijpend lezen te brengen.

  • Werk vanuit urgentiebesef.
  • Werk met een taal-leesbeleid.
  • Werk met effectieve vakdidactiek.
  • Werk aan leesmotivatie.
  • Geef formatieve feedback.

Aanbevelingen en acties

De Taalraad deed in een actieplan zeven aanbevelingen om scholen te ondersteunen bij het werken aan effectief leesonderwijs. De aanbevelingen werden vervolgens vertaald in concrete acties. De Taalunie voert momenteel gesprekken over de uitvoering van de aanbevelingen. 

Lees meer over de aanbevelingen en acties Path 4 Created with Sketch.