30 mei 2012

Verslag Es Gracht! 11 en 25 mei 2012

“Es Gracht! Spoken Word und Lyrikperformance aus Flandern & den Niederlanden”

‘Es Gracht!’ ofwel ‘het maakt lawaai’. Onder die titel traden twaalf Vlaamse en Nederlandse dichter-performers en woordkunstenaars op 11 en 25 mei 2012 op in Berlijn. Samen met collega’s uit Duitsland brachten zij een spektakel van poëzie, muziek en teken- en videokunst. Het is een initiatief van de afdeling Neerlandistiek van de Freie Universität Berlin.

12 dichters

De volgende Vlaamse en Nederlandse dichters, bands en woordkunstenaars traden verdeeld over de twee avonden op: Mark Boog (Nieuwegein), Daan Doesborgh (Amsterdam), Ellen Deckwitz (Utrecht), Brecht Evens (Gent), Andy Fierens (Antwerpen), Marjolijn van Heemstra (Amsterdam), Maarten Inghels (Antwerpen), Erik Lindner (Amsterdam), Jeroen Naaktgeboren (Rotterdam), de band Poetry in Motion (Nieuwegein), Randall. C (Gent), de band Reinout met Nevenwerking (Antwerpen), Maud Vanhauwaert (Antwerpen) en Reinout Verbeke (Antwerpen).

Vakgroep Nederlands

Hoogleraar neerlandistiek Jan Konst organiseerde met zijn medewerkers en studenten het festival samen met de Literaturwerkstatt, een Berlijnse literaire organisatie die jonge auteurs uit de hele wereld in contact brengt met het Berlijnse publiek. De Nederlandse Taalunie subsidieerde het initiatief. Beide keren stonden de dichters voor een uitverkochte zaal. Achtereenvolgens 150 en zo’n 270 in performancepoëzie geïnteresseerde bezoekers kwamen op het evenement af.

Es Gracht! Op 25 mei

Op de tweede avond, 25 mei leek de titel ‘Es Gracht’ het meest te slaan op het openings- en slotprogramma, de band Marc Boog & Poetry in Motion, waarbij de dichter begeleid door een vierkoppige band zijn gedichten voordroeg. Op de achtergrond foto’s - en videobeelden, waarmee de voorstelling zoveel mogelijk zintuigen aanspreekt. Die avond traden Mark Boog, Ellen Deckwitz, Daan Doesborgh, Andy Fierens, Marc Ingels op samen met hun Duitse collega Bas Böttcher en de singer songwriter Dota.

College

De dag ervoor waren de dichters aanwezig bij een college in de Freie Universität. De studenten hadden zich vooraf verdiept in de gesproken en geschreven poëzie van de dichters. Er werd gesproken over onderwerpen als ‘is er verschil tussen gedichten die je voordraagt en gedichten die je publiceert? Op welke wijze stuurt de performance te interpretatie en versmalt het de open multi-interpretabele karakter van poëzie? Heeft performance poëzie bijzondere eigenschappen?’

Wat willen de dichters eigenlijk met hun poëzie? Overbrengen wat ze hebben gemaakt. Mensen raken, de aandacht vestigen op dingen waar men het nog niet over heeft. Alle dichters willen ook laten zien dat poëzie niet ‘duf’ is. De avond erna in de Heimathafen, Neukölln een jonge multiculturele wijk net onder Kreuzberg, lukte dat bijzonder goed.

De Nederlandse Taalunie subsidieerde het project uit een subsidieregeling die speciaal bedoeld is voor culturele evenementen die afdelingen Nederlands van buitenlandse universiteiten organiseren met lokale organisaties. De Taalunie is van mening dat de buitenlandse universitaire neerlandistiek een groot potentieel vormt voor de lokale verbreiding van Nederlandstalige muziek, literatuur, film en theater. Het evenement kreeg behalve van de Nederlandse Taalunie ook steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren, het Nederlands Letterenfonds, de Nederlandse ambassade en de Vlaamse vertegenwoordiging in Berlijn.

Voor meer informatie en foto’s zie de website en de Facebookpagina.
Zie hier de filmopname van de avond op YouTube van Jess de Gruyter.